Harjoituksen osa-alueet

Taojooga-opinnot etenevät vaiheittain perustasolta kohti edistyneempää osaamista. Aluksi keskitytään kehoyhteyden luomiseen, fyysisen kehon rentouttamiseen, puhdistamiseen ja notkistamiseen, mielen hiljentämiseen sekä chi-energian tuntemiseen.
Jatkossa harjoittelemme menetelmiä kanavoida, kuljettaa ja muuntaa energiaa. Opimme muunmuassa elävöittämään elintoimintoja, käsittelemään negatiivisia tunteita ja kommunikoimaan maan, luonnonvoimien ja universumin kanssa.


Peruslämmitys
Harjoittelu alkaa yleensä tällä vaiheella. Sen tarkoitus on valmistaa kehoa, mieltä ja energiajärjestelmää varsinaiseen harjoitukseen.
Lataa tästä
teksti lämmittelyliikkeistä

Sisäinenhymy
Sisäinen hymy on kieli, jota kehosi on helppo ymmärtää. Se on todellista nektaria elimillesi ja soluillesi. Se rentouttaa, antaa energiaa ja synnyttää mielihyvää ja positiivisuutta. Sisäisen hymymeditaation harjoittaminen lisää kehotietoisuutta ja antaa mahdollisuuden vaikuttaa omaan elinvoimaan ja oloon. Se on aina mukanasi tarvittaessa.
Lataa tästä
Michael Winnin Way of the Inner Smile pdf -kirjanen

Chi-itsehoito
Chi-itsehoidossa virkistämme käsien avulla elinten, lihasten, meridiaanien ja aistielinten toimintaa. Sivelemme, hieromme, painelemme ja taputtelemme kehoa eripuolilta. Laukaisemme mm. jännitystä niskasta ja hartioista, hieromme vatsaa, pyörittelemme varpaita ja sormia sekä painelemme akupisteitä.

Meridiaaniliikeet

Meridiaaniliikkeet avaavat chi-energian virtausta kehossa ja säännöllisesti harjoitettuna ne vahvistaa ja notkistaa lihaksia ja niveliä. Perusliikkeitä on yhteensä 12 ja ne tehdään järjestyksessä, joka edistää parhaiten liikkeitten vaikutusta.

Elinäänteet
Parantavat äänet auttavat purkamaan liiallista kuumuutta ja tunnejännitystä elimistä. Parantavien äänien tekeminen on hyvä tapa tutustu omiin sisäelimiin ja oppia kuuntelemaan niiden tilaa.

Pieni taivaankierto
Pieni taivaallinen eli mikrokosminen kierto sitoo koko energiajärjestelmämme yhdeksi virtaukseksi ja auttaa pitämään meridiaanit auki ja tasapainossa. Mikrokosmisessa meditaatiossa keskitytään avaamaan kehon keskilinjalla vatsapuolella kulkevaa hedelmällisyys- ja selkäpuolella kulkevaa hallitsijakanavaa. Opimme kuljettamaan energiaa kehomme ympäri ja harmonisoimaan ja lataamaan energiakeskuksiamme, chakroja.

Seksuaalisuuden tao
Seksuaalienergia eli ching on kehomme (elintemme) hienoin ja voimakkain energia. Liiallinen seksuaalienergian virtaaminen ulos kehosta esimerkiksi siemensyöksyn, kuukautiskierron tai raskauksien kautta saattaa aikaa myöden heikentää perusvitaliteettiamme, altistaa sairauksille ja aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista.
Taojoogan esoteerisen opin mukaan seksuaalienergiaa voidaan vahvistaa, jalostaa ja ohjata takaisin elimiin, rauhasiin ja korkeampiin energiakeskuksiin ravitsemaan elinvoimaa ja henkistä kasvuamme. Sydänenergian yhdistäminen seksuaalienergiaan on tässä tärkeällä sijalla. Kives- ja munasarjahengitys, lantiopohjan lihasten harjoittaminen sekä ns. voimalukkoharjoitus auttavat mm. hallitsemaan ja suuntaamaan seksuaalivirran kulkua kehossa.

Viiden elementin fuusiomeditaatio 1-3
Fuusiomeditaation tarkoituksena on kehittää mielen keskittyneisyyttä ja vakautta. Se auttaa myös käsittelemään negatiivista tunne-energiaa ja muuntamaan sitä positiiviseksi elinvoimaksi. Meditaatiossa muodostetaan kullekin elimelle kokoomapisteet, joista elinenergiat kootaan ja kiteytetään helmeksi kehon ytimeen. Helmi ladataan sitten elinten positiivisella tunne-energialla ja ohjataan syviin, sisäisiin energiakanaviin vahvistamaan energiajärjestelmää.

Seisontaharjoitus/ Rautapaita chi kung
Rautapaitaharjoitukset vahvistavat fyysisen kehon rakennetta ja ryhtiä sekä edistävät juurevaa maayhteyttämme. Opimme kuusi voima-asentoa ja ohjaamaan energiaa sisäelimiin. Tarkastelemme myös "hengittämistä" ihon kautta.

Luuhengitys
Luuhengitys eli hienommalta nimeltään Luuydin Neigong on vanha taojooga-mestareiden kehittämä harjoitus, jonka tarkoituksena on lisätä fyysistä ja henkistä hyvinvointia sekä ehkäistä ennenaikaista vanhenemista. Luuhengityksessä käytetään ns. sisäistä hengitystä ja intentiota ohjaamaan chi-energiaa luihin ja luuytimiin. Harjoitus vahvistaa "luutietoisuuttamme" lujittaa ja avaa yhteyttämme maahan ja esivanhempiimme. Munuaisten voimistaminen on myös tärkeä osa tätä harjoitusta.

Tai ji
Tai ji chi kungin kolmentoista liikkeen varhainen jang-tyylin muoto sisältää tai jistä kaiken oleellisen. Se on helppo oppia ja sitä voi harjoittaa pienessäkin tilassa.
Viiden elementin tai ji on hyvin virtaava liikesarja, joka auttaa meitä saamaan kehollisen kokemuksen viidestä elementaalisesta voimasta. Jokaiselle elementille on oma liikkeensä ja suuntansa. Opit kommunikoimaan luonnon, maan ja taivaan voimien kanssa, liikkumaan alavatsakeskuksestasi sekä vahvistamaan elinvoimaasi ja lisäämään kehotietoisuuttasi.

Sisäelinhieronta (chi nei tsang)
Tulossa…